Spökålder?!

Sista tiden har Jungman plötsligt börjat skälla. På random saker. Mest utomhus. Ibland är det en person som är mörkt klädd som får ta emot lite skäll, ibland är det skall ut i tomma intet utan synbar mottagare.

Är det detta som är spökåldern? Och, vad är taktiken?

När han skäller vill jag ju "rätta honom". Jag vill också visa alla människor runt omkring (som just blivit livrädda för hans ganska så rejäla skall) att jag är en ansvarfull ägare som "gör nåt" när hunden beter sig illa. Men jag vill ju inte göra nåt som förstärker hans rädsla...?

Hur gjorde ni? Och, på riktigt, finns det en spökålder?

2 kommentarer:

  1. Alltså, spökålder: jo, det finns nog. Åtminstone att rädslor kan börja uppträda när de blir lite äldre. Om sen rädslan försvinner igen är nog inte givet, så bra fråga där.
    Lakrits kan också vara rädd för diverse grejer. Är det saker kan det funka att gå fram och klappa lite på dem, verkligen visa sin uppskattning över den där presenningen, soptunnan, statyn osv. Prata glatt med grejen. Lägga en godis på/framför och berömma när han tar den. Gå runt, gå bort och tillbaka igen tills hunden är helt obekymrad. Gärna upprepa om man passerar igen en annan dag.
    Är det mörka gubbar som skrämmer är det ju lite mekigt att gå fram och klappa dem. Där skulle jag nog rekommendera skvallerträning (står nog om det i Eva Bodfälts bok). I korthet: När hunden stelnar till (helst innan skallet om du kan vara så snabb och förutseende) vid anblicken, ropa till Bra! och ge en godis. I början skit samma om hunden skäller eller inte. Man måste dock vara tillräckligt långt bort, annars kanske hunden är så stressad att den inte tar godisen. Var så konsekvent som möjligt och gör gärna samma även på andra, mer harmlösa, personer. När hunden tittar - beröm - godis. Kan med fördel även användas på katter eller mötande hundar. Till slut blir hunden så indoktrinerad av att en viss åsyn = godis att hunden självmant söker sig in till föraren för sin godisbit när den ser var det nu är man tränat. Det är det som kallas skvaller - titta, det kommer nån! (Tar tid; ju frekventare ni kan upprepa detta, desto snabbare resultat)
    Blev det begripligt?

    SvaraRadera